Over voedselproductie & ethiek
- Sam Persoon
- 28 jul
- 2 minuten om te lezen
Krijg een goed gevoel door (moes)tuinieren

Wist je dat er een naam bestaat voor een vorm van landbouw die natuur probeert te verzoenen met voedselproductie? En waar alle beslissingen die worden genomen worden afgetoetst aan 3 ethische basisprincipes: zorg voor de (mede)mens, zorg voor de aarde en herverdeling van de overvloed?
Permacultuur is de ethische ontwerpwetenschappelijke benadering van landbouw en natuurbescherming en -opbouw.
Wat ik zo bijzonder vind aan permacultuur is dat het niet enkel gaat over voedselproductie in symbiose met haar omgeving maar ook om oplossingen bieden voor hoe je op een slimme manier huizen bouwt, een samenleving op een stabiele manier kan organiseren of ecosystemen beschermt of ontwikkelt.
#1 People care
Hier beogen we het creëren van stabiele en hechte gemeenschappen waar iedereen een betekenisvol leven kan leiden. De zorg gaat verder dan voorzien in basis welzijn. Het beoogt een meer gelijke verdeling van natuurlijke hulpbronnen en toegang tot sociale, educatieve en andere essentiële domeinen.
#2 Earth care
De vraag hoe je onze natuurlijke rijkdommen kan beschermen én tegelijk kan voldoen in al onze basisbehoeften als mens, staat centraal in dit ethisch principe. Denk daarbij aan gezond voedsel, zuivere lucht, helder water, maar ook aan vriendschap, hechte leefgemeenschappen en comfortabel wonen.
#3 Return of surplus
Natuurlijke systemen die op duurzame wijze worden beheerd creëren vanzelf overvloed. Het is deze overvloed die we willen inzetten, niet alleen om onszelf te voeden maar ook als: grondstof voor andere processen, voedsel voor dieren of als middel om kringlopen te sluiten (en afval te vermijden). We geven altijd meer terug aan onze systemen dan we wegnemen.
Zo bouwen we bodemvruchtbaarheid, gezonde ecosystemen en sterke gemeenschappen op.
Comments