Hoe kies je de beste locatie voor jouw natuurlijke eetbare tuin?
- Sam Persoon
- 25 apr
- 3 minuten om te lezen

Wil je graag die plek creëren waar je zelf jouw gezonde voeding kan kweken met weinig onderhoud en veel natuur? Dan kies je best de beste locatie voor al de planten, dieren en infrastructuur van jouw voorkeur.
Doel
Het doel van jouw onderneming is het aanleggen van een natuurlijke plek waar je met gebruik van natuurlijke principes aan de échte basisbehoeften van jou als mens en jouw dierbaren, kan tegemoet komen. Vitaal voedsel is daar één van, naast zuivere lucht, helder water, fijn gezelschap en zo meer.
Hoe bereik je dit doel?
Observatie & research zijn altijd de eerste stap als je een eetbare tuin of landschap wil opbouwen.
Wat je feitelijk doet is starten met het macroniveau, bv het land waar je woont om zo in te zoomen naar de regio en tot slot naar de omgeving van de site zelf. Dit geeft je al een goeie indicatie van de omgeving van jouw terrein en of deze geschikt is om jouw project te doen slagen.
De verschillende onderdelen die hierbij de revue passeren zijn divers.
#1 Jouw persoonlijke voorkeuren, voordelen en beperkingen
Wil je graag een tuin die jou alle voedsel verschaft die jij en jouw gezin nodig hebben of ben je tevreden met een kleine oppervlakte voor gebruik in de keuken? Heb je kennissen met een tractor of ander materiaal, wil je specifiek veel kleinfruit om in te maken of ben je van plan om in jouw project een sociale dimensie in te voegen? Dat zijn allemaal vragen die je mee neemt in jouw ontwerpkeuzes.
#2 Klimatologische omstandigheden
Soms is het belangrijk om locale afwijkingen van het gangbare klimaat te kennen om er mee rekening te kunnen houden. Stel dat je bv ergens woont waar er lokaal seizoensgebonden felle winden heersen.
#3 Geografische omstandigheden
Is jouw terrein gelegen in een vallei waar koude lucht naartoe daalt, heeft de topografische positie voor/nadelen, zijn er zware hellingen, hoe is de site georiënteerd tov de zon, is er risico voor erosie...? Breng deze in kaart om jouw niches op het terrein te leren kennen.
#4 Water, toegang en infrastructuren
Welke infrastructuur is er al aanwezig? Heeft dit voor -of nadelen, en kan een nadelige structuur nog worden omgebouwd tot iets wat het geheel ondersteunt? Wat ga je wel/niet mee nemen in jouw ontwerp? Dit is een heel belangrijk onderdeel dat de ruggengraat vormt van jouw ontwerp.
Je wil dat water goed gepositioneerd is, zowel opvang als verspreiding over het terrein. Met een goed ontworpen toegang bevorder je heel sterk de efficiëntie van jouw dagelijkse werkzaamheden. Denk na over welke infrastructuur je allemaal nodig hebt. Dit luik wordt apart uitgewerkt in een nieuw hoofdstuk. In het kader van de observatie en research doen we enkel de voorbereiding.
#5 Bodem
Ken je bodem, hij is letterlijk de basis van alles wat je erop gaat doen. Ga aan de slag met schop en ander gereedschap om de opbouw, samenstelling, bodemleven edm te leren kennen. Neem stalen om een meer chemische benadering te hanteren. Ga op zoek naar bodemverstoring. Door observatie doorheen verschillende seizoenen ken je jouw bodem het best!
#6 Fauna en flora
Ga op zoek naar soorten die reeds aanwezig zijn op jouw land. Inventariseer zeldzame en invasieve soorten zodat je beschermende maatregelen kan meenemen in jouw ontwerp.
#7 Energie en sociaal
Wil je graag een stapje verder gaan op vlak van energie opvang en -verbruik? Er is veel mogelijk qua recuperatie van reststromen van productieprocessen om kringlopen te sluiten, alsook kringlopen te sluiten. Het is een technologisch onderdeel van permacultuur dat jouw ontwerp naar een hoger niveau kan tillen.
Ook kan je ervoor kiezen om jouw project een sociaal doel te geven om zo bv de gemeenschap te betrekken bij wat je doet .
Comments